Innowacyjna nanotechnologia ochrony żywności TiO2

Jednoczesne przechowywanie w zamkniętym urządzeniu chłodniczym różnego rodzaju produktów spożywczych powoduje powstanie i wzajemne przenikanie się zapachów. W konsekwencji poszczególne produkty spożywcze chłonąc obce zapachy, tracą swój unikalny aromat, a pochłaniając specyficzne związki pochodzące od psujących się artykułów mogą stać się nawet trujące. Stosując we wnętrzu urządzenia chłodniczego nanotechnologię TiO2 wykorzystującą w procesie fotokatalizy właściwości nanotlenku tytanu, możemy zmniejszyć zjawisko pochłaniania obcych zapachów przez produkty spożywcze. Dodatkowo, system TiO2 posiada też właściwości bakteriobójcze. Nie ulega on zużyciu i raz zainstalowany pracuje bezterminowo, chroniąc produkty spożywcze przechowywane i eksponowane w urządzeniach chłodniczych.

Co to oznacza w praktyce dla klientów, którzy zdecydują się na zakup urządzenia chłodniczego z nanotechnologią TiO2?

• Wydłużenie okresu pełnej świeżości eksponowanego lub przechowywanego produktu

• Zachowanie przez produkt jego naturalnych własności smakowych i zapachowych.

• Brak konieczności separacji produktów wydzielających intensywne, różne aromaty

• Minimalizacja strat

 

Główne zalety zastosowania innowacyjnej nanotechnologii z wykorzystaniem TiO2n w urządzeniach chłodniczych BOLARUS SA:

• Opóźnienie procesu starzenia świeżego produktu, poprzez zahamowanie rozwoju bakterii

• Brak przejmowania aromatów innych produktów przechowywanych w tej samej komorze chłodniczej

• Zahamowanie powstawania związków toksycznych oraz zapobieganie przejmowania tych związków przez pozostałe produkty

dotacja UE